Costumbres criptojudías

Inauguramos sección sobre costumbres criptojudías

Estimados amigos de Tarbut Shorashim: Inauguramos una nueva sección abierta a la colaboración de todos. Queremos saber y aglutinar costumbres que nuestros antepasados, padres, abuelos, bisabuelos... Noemí Serra nos explica costumbres sobre el pan y el cuchillo para matar exclusivamente las aves...


Por Noemí Serra
La meva àvia ho feia i ma mare ho ha continuat fent-ho. Quan es menja pa, no es permet que cap engruna de pa caigui a terra. Anys més tard vaig saber pel llibre d'Eugeni Casanova, que els criptojueus ho solien fer. Jo ho continuo.
El meu pare, quan teníem aviram a casa, el era l'encarregat de matar-los. Jo només tenia 14 o 15 anys i no podia. Em va comentar que a casa seva, quan era de la mateixa edat que jo, ho solia fer la seva àvia (de fet la seva mare va morir jove); i feien servir un ganivet llarg, (estret, de fulla) i exclussiu per matar l'aviram.
Segons he sabut, els xuetes en tenien un de comunitari, i se n'anaven passant uns als altres i, la Inquisició, per saber qui era practicant, només calia cercar el ganivet per cremar-lo.
No hi ha res més.
Ben poca cosa.
שלום וברכה.
נעמי