MONTBLANC

El Archivo Comarcal de la Conca de Barberà en Montblanc a la vanguardia

Por Patrizia Luna [Tarbut Montblanc].
El 8 de junio fui invitada al acto de presentación e inauguración de los trabajos de digitalización de los libros de actas del Ayuntamiento de Montblanc y del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Un proyecto de suma importancia que, dentro del presente, nos vincula a un pasado transformándolo en un futuro innovador. Su logro ha llevado tiempo y dedicación, pero ahora, gracias a él, la protección de documentos, desde los más antiguos hasta los actuales, será posible, y a la vez nos permitirá acceder a ellos visitando virtualmente los archivos para consultas o lecturas mostrándonos una gama de opciones a través del ordenador por internet.

 

Ver fotos en Flickr-Tarbut Montblanc


RESUMEN DE PRENSA

Èxit en l’acte de presentació i lliurament de la documentació digitalitzada a l’arxiu comarcal

L’acte de presentació i lliurament dels treballs de digitalització de la documentació històrica i administrativa dels 22 ajuntaments i del Consell Comarcal de la Conca de Barberà es va dur a terme divendres passat, dia 8 de juny, a la capella de l’Antic Hospital de Santa Magdalena de Montblanc, seu de l’Arxiu Comarcal. Alcaldes, regidors i diversos representants municipals i comarcals van recollir les memòries USB amb els fitxers digitals que reprodueixen principalment els seus llibres d’actes. Aquesta jornada ha coincidit amb la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius.

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va presentar l’acte davant una seixantena d’assistents. També va intervenir el director de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, Josep M. Porta, amb una detallada exposició de com s’han dut a terme aquests treballs. Entre d’altres temes va destacar els principals avantatges de la digitalització que permet la conservació del document en paper i permet de manera ràpida i còmoda les recerques per a la investigació, a més de facilitar la feina sobretot als secretaris municipals.

L’acte el va presidir Joan Pluma, director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, qui va insistir en l’abast cronològic dels treballs efectuats a l’Arxiu Comarcal, que abracen de l’any 1173 fins a 2011. Segons explicà, i coincidint amb la intervenció del director de l’Arxiu, Josep M. Porta, gràcies als arxius podem conèixer i preservar el nostre patrimoni però a més a més, els arxius també faciliten la gestió administrativa habitual d’un ajuntament. En aquest sentit, va subratllar la utilitat del cercador de paraules que s’ha incorporat als fitxers referents a documents amb lletra mecanografiada o a ordinador. Destacà també el gran pes de les noves tecnologies i Internet, ja que “gràcies a la digitalització el món esdevé la nova sala de consulta dels arxius comarcals”.  El Director General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya posà en relleu la gran col·laboració obtinguda entre tots els ajuntaments i el Consell Comarcal,  aplaudí la gran tasca de l’Arxiu Comarcal,  “generador de confiança”  que s’ha convertit en un “proveïdor d’un servei el qual se’n pot beneficiar no només l’administració sinó el públic en general”.  El Director General va incidir també en la necessària ampliació de les instal·lacions de l’Arxiu Comarcal i l’augment dels seus dipòsits; per la qual cosa, properament, els tècnics del Departament de Cultura conjuntament amb els de l’Ajuntament de Montblanc, procediran a la redacció del corresponent projecte d’obres.

El president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i també alcalde de Santa Coloma de Queralt, Ramon Borràs, va accentuar la important tasca dels tècnics de l’Arxiu Comarcal i la gran implicació per part de tots els ajuntaments de la comarca.

Els assistents varen poder gaudir d’una petita exposició que mostrava part de la documentació digitalitzada dels fons que estan ingressats a l’Arxiu Comarcal.